Skip to content

"Viktigt visa att sexuellt våld i krig kan lagföras i Sverige" - åklagare positiv efter Nobels fredspris

"Det är av stor vikt att dessa frågor uppmärksammas och även att det blir känt att vi i Sverige kan åtala för dessa brott, oavsett var de är begångna", säger chefsåklagare Lise Tamm, chef för Internationella åklagarkammaren. Foto: Claudio Bresciani/TT och Polisen

Polisen och Åklagrmyndigheten hoppas att årets fredspristagare ska få kvinnor som utsatts för sexuellt våld i krig att våga anmäla brott till de svenska myndigheterna så att gärningsmännen kan lagföras i Sverige. 

 

- Det är av stor vikt att dessa frågor uppmärksammas och även att det blir känt att vi i Sverige kan åtala för dessa brott, oavsett var de är begångna, säger chefsåklagare Lise Tamm. 

Igår delades Nobels fredspris ut till Nadia Murad och Denis Mukwege för deras arbete med att stoppa användningen av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter. 

Svenska myndigheter arbetar frekvent med krigsbrott
Den svenska polisen och Åklagarmyndigheten har båda särskilda avdelningar som arbetar med krigsbrott och andra folkrättsbrott på daglig basis och hoppas att årets fredspris ska leda till att fler utsatta kvinnor ska våga träda fram. 

- Kvinnors vittnesmål är oerhört betydelsefulla, både för att belysa eventuellt sexuellt våld men också för att påvisa de fulla konsekvenserna av de mest allvarliga brotten som svensk och internationell rättsordning känner, säger Reena Devgun, samordnare för Sveriges krigsbrottsåklagare.

Även polisen vittnar om vikten av att kvinnor vågar träda fram. 

- Följderna av sexuellt våld i väpnade konflikter är mycket större än man kan ana. Förutom misshandeln som en våldtäkt innebär blir offren ofta stigmatiserade och riskerar att förskjutas av familj och samhälle, säger Patricia Rakic Arle, chef för polisens grupp för utredning av krigsbrott.

"Viktigt att sverige inte är en fristad för krigsförbrytare"
På Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar åklagare, tillsammans med polisens grupp för utredning av krigsbrott, med särskild inriktning på att utreda krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.

Sverige bedriver också ett nära samarbete med andra europeiska länder för att utreda och lagföra förövare som kan befinna sig inom EU.

- De här utredningarna är komplicerade och kräver tålamod men ambitionen är hög i Sverige, säger kammaråklagare Reena Devgun.

Från polisens sida understryker man vikten av att Sverige inte får bli en fristad för den som begått krigsbrott utanför Europa.

- Kvinnor är, precis som alla andra civila, skyddade av folkrätten och ska inte behöva riskera att utsättas för sexuellt våld i väpnade konflikter. Därför är det viktigt att Sverige inte är en fristad för krigsförbrytare, säger Patricia Rakic Arle, chef för polisens grupp för utredning av krigsbrott.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt