Skip to content

"Modiga insatser" efter terrorattentatet på Drottninggatan - femton poliser får medalj

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Femton poliser har fått medalj för sina insatser i samband med terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017. Bland annat delades medaljer ut för "modiga insatser" och "förtjänstfullt ledar-skap".

 

- Det är med blandade känslor jag delar ut dessa medaljer. Det som inträffade den 7 april 2017 var ett trauma för hela landet och många kommer för alltid att sörja dem de förlorade denna dag. I det fruktansvärda utfördes ett fantastiskt arbete för att hjälpa skadade och återställa trygghet och säkerhet, säger rikspolischefen Anders Thornberg.

- Polisarbete är ett teamarbete och vid terrorattentatet var det ett lagarbete där många jobbade tillsammans. I dag hedrar vi dem som gjorde några av de modigaste och viktigaste insatserna i detta arbete, 

Några av de femton poliser som belönas med medalj av rikspolischef Anders Thornberg var de sex poliser som först genomsökte varuhuset Åhléns City efter en potentiell gärningsman. Malin Lindström är en av dem.

-  När vi gick in i varuhuset visste vi inte om det var en eller flera beväpnade terrorister där, men att gå in där var självklart. Jag var inte rädd där då utan min uppgift var att avbryta pågående dödligt våld.

- Det är med ödmjukhet jag tar emot medaljen i dag och jag vill verkligen betona att det var ett lagarbete och att det var många fler utöver oss som i dag får medaljer som arbetade hårt.

Medaljer i guld och silver delades också ut till bland andra operatörer vid regionledningscentralen i Stockholm, poliser som arbetsledde insatsen och personer som arbetade under gripandet av den misstänkte för terrordådet.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt