Skip to content

"Innebär tillfällig avkriminalisering" - polisen utreder inte mindre bedrägerier

Foto: Leif R Jansson/TT

Stockholmspolisen har tagit beslutet att inte utreda bedrägerier där summan är lägre än 5 000 kronor. Orsaken till beslutet är en alltför hög arbetsbelastning - och en lavinartatd ökning av antalet ärenden. 

 

Konkret innebär beslutet av bevismaterial i fom av bilder från kameraövervakning och dylikt inte kommer att inhämtas när bedrägeriet understiger 5 000 kronor. 

-  Det här beslutet att vi inte ska jobba med ärenden som är under 5 000 kronor, det är ju tillfälligt att avkriminalisera de brotten, det är ju en generell förundersökningsbegränsning, säger en källa inom polisen till SR Ekot. 

Gäller sedan två månader tillbaka
Beslutet att inte utreda mindre bedrägerier togs i oktober efter att över 25 000 anmälningar inkommit till polisen under den månaden, vilket motsvarar drygt tio procent av antalet anmälningar som gjordes i fjol. 

Än så länge är det sagt att beslutet ska gälla fram till årskiftet vilket innebär att ett stort antal anmälda bedrägerier i form av exempelivs VD-bedrägerier, telefonabonemangsbedrägerier eller sol- och vårande i normalfallet ska lämnas utan åtgärd. 

"Har haft det kärvt länge"
Jessika Nilsson, chef för bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen, bekräftar uppgifterna om det tillfälliga beslutet att inte utreda mindre bedrägeribrott men säger att man trots detta arbetar aktivt med vissa mindre ärenden. 

- Beslutet togs därför att vi hade ett kärvt läge med en liten resurs och ett inflöde som hade ökat 15 procent jämfört med förra året.

- Så vi behövde hantera det här för att göra det bästa för målsägande men samtidigt ha en bra arbetsmiljö. Så det här var ett sätt att hantera det helt enkelt. Och så jobbar vi aktivt i de här ärendena också, säger hon till SR Ekot. 

Hon understryker att samtliga ärenden som inkommer betecknas som öppna ärenden - trots förbudet. 

- De ligger fortfarande öppna och kommer att utredas i sinom tid, säger Jessika Nilsson, chef för bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen. 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

  

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt